Menu Sluiten

Zelfsturend team opzetten

zelfsturend teamZelfsturend team, welke manager wil dat niet? Het team draagt zijn eigen verantwoording voor budget, opbrengst en competenties die vooraf afgesproken zijn. Klinkt goed! Maar werkt het ook altijd goed?

Zijn zelfsturende teams een antwoord op de verantwoordelijkheidsdrang van het huidige personeel en het zachtjes ‘weggommen’ van de tussenlaag die middle management heet(te)? Managers die kleine teams aansturen zijn het eerst te missen. Bovendien beantwoordt dit aan het beeld van het huidige personeel.

Blijft het middle management gehandhaafd? Dan worden andere modellen toegepast waardoor een vaak kleiner team als zelfregulerend wordt gebombardeerd. Vaak zie je bij grotere ondernemingen dat van de gelegenheid gebruik wordt gemaakt om vergelijkbare zelfsturende teams in competitie met elkaar te brengen.

Bij de inrichting van de zelfsturende teams wordt onvoldoende aandacht geschonken hoe om te gaan met echte problemen. De teams worden vaak alleen afgerekend op omzet en resultaten. Uiteindelijk gaat het ook hierom, maar dat neemt niet weg dat de weg ernaartoe belopen wordt door de medewerkers (key’s van Canvas).

Als je in de praktijk gaat kijken naar zelfsturende teams, zie je dat een bekende structuur voor een projectteam wordt opgezet met een meer blijvend karakter. Op de keper beschouwd geen verkeerde aanpak, maar tevens ook de eerste valkuil voor het management.

Laten we kijken naar het management aan de hand van bovenstaande constateringen:

Rapportage

Zelfsturende teams hebben nog steeds een manager nodig wanneer ze de structuur bezitten van een projectteam. Neem dit op in de werkwijze en bepaal duidelijk welke verantwoordelijkheden gerapporteerd moeten worden. Zorg ook dat een beoordelingssystematiek onderdeel uitmaakt van deze rapportage. Dit lijkt meer op een zelfregulerend team.

Verantwoording

Deze staan liefst los van de competenties die horen bij het betreffende zelfsturende team. Daarmee wordt hun primaire taak transparant, de taak waarover het team waakt en presteert.

Het afschuiven van verantwoordelijkheden onder het mom van: ‘jullie zijn toch een zelfsturend team, dan moeten jullie ook de volledige verantwoording dragen’

Problemen

De teams starten vol enthousiasme, ze gaan ervoor, lopen graag een paar stappen sneller en waken bovenmatig op resultaat. Heel fijn allemaal, zeker wanneer er een plus op resultaat ontstaat. Dan wordt het al snel succesvol genoemd. Dit succes borgen is de primaire taak van het management. Problemen meteen herkennen én ze in de kiem smoren is het beste advies.

Ontplooiing

Laat de teams groeien door ontplooiing te stimuleren en in praktijk te brengen. Verder, laat het team zelf ervaren hoe het zich het beste kan ontplooien. Laat ze ook fouten maken, help bij de evaluatie en spoor ze aan om door te gaan met het ontplooien van het team.


Kortom, een zelfsturend team is een verkeerde oplossing wanneer het team onvoldoende stuurmanskunsten beheerst. En vaak is dat ook het geval! Kies liever een zelfregulerende vorm waarbij het team kan slagen in de gewenste opzet door gebruik te maken van de talenten die aanwezig zijn binnen het team. Wil je weten welke dat zijn? Klik dan op meer weten!

Dit kun je ook doen wanneer je meer en/of andere talenten wenst binnen je team wenst om zo snel tot een succesvol team te komen, zelfregulerend of nog niet.

 

MEER WETEN;

RUUD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.