Het einde van het jaar is ook het moment van beoordelingsgesprekken of functionerings-gesprekken. Vaak opeens
een tegenvaller omdat je toch echt wel vindt dat je
prestatieafspraken goed zijn vervult. Helaas denken jij en je manager er niet hetzelfde over. Jammer, zeker wanneer je dit kunt voorkomen door duidelijke afspraken te maken. Afspraken die écht SMART zijn
Wat zijn afspraken?
‘Laten we iets afspreken.’ Als dat wordt voorgesteld is er behoefte om iets vast te leggen. Een voorwaarde scheppen met een gevolg. ‘ Als jij het gras maait, krijg je zakgeld’ is eigenlijk net zo goed een afspraak dan een afspraak voor je functioneringsgesprek. Nu ga je het gras niet maaien voor zakgeld, maar er kan wel degelijk een afspraak worden gemaakt waardoor je een bonus of salarisverhoging krijgt. Er wordt een voorstel gedaan om iets te doen en dat heeft een gevolg. Het is dan natuurlijk handig wanneer deze afspraak de eigenschappen van SMART bevat. Hiermee voorkom je teleurstelling en schep je duidelijkheid, voor beide partijen.
Wat is écht SMART?
Op deze pagina staat de betekenis van SMART nog eens uitgelegd. Het is natuurlijk pas echt bruikbaar wanneer het door beide partijen volledig als acceptabel wordt gezien en ervaren. Te moeilijke, niet objectief meetbare en onrealistische afspraken zijn bijvoorbeeld niet zomaar te accepteren.
Echt SMART is het natuurlijk alleen wanneer er volledige consensus is bereikt en niet eerder. Alle vijf de vragen moeten door beide partijen geaccepteerd worden. Daar wil het nog wel eens aan schorten. De beoordelaar of leidinggevende wil nog wel eens een acceptatie forceren. Dan is echter niet meer te spreken over écht consencus. Onduidelijkheden en teleurstellingen willen we nu net voorkomen.
Hoe overtuig ik?