Menu Sluiten

Speltbrood op Ierse wijze

Mijn recept van speltbrood met baksoda in plaats van gist.

Om succesvol brood te bereiden met baksoda enkele gouden tips:

·     Ik meng eerst het meel met alle droge ingrediënten. Dus de baksoda en zout, eventueel suiker meng     ik goedvoordat ik de zure vloeistof toevoeg.

·     Ik gebruik het liefst vloeistofvan kamertemperatuur.

·     Wanneer ik brood bak maak met baksoda maak ik steeds kleine broden en het liefst ook vloerbroden (niet inbakblik)

·     Juist afwegen en snel verwerken is van belang. Bloem of meel toevoegen omdat het deeg te nat is krijg je makkelijk een brood met een ‘ziel’.

·     Vergeet dus ook niet de oven voor te verwarmen.

Ingrediënten:

  • 380 gram Speltmeel van de molen
  • 120 gram Kamutmeel Meulen Nature
  • 350 ml Karnemelk
  • 1 tl baksoda
  • ¼ tl zout
  • Bloem om te bebloemen.

Bereiding:

1. Oven voorverwarmen op 225 oC,

2. zet alles klaar en bij de hand (mixer met deegpennen, karnemelk, ovenwanten…),

3. meng het meel in een kom, samen met de baksoda en het zout,

4. maak een kuiltje en schenk hier de karnemelk(op kamertemperatuur) in,

5. en meng met de mixer het deeg tot dat hetsoepel is.

6. neem de bakplaat en haal het deeg uit de kom.

7. kneed het lichtjes en verdeel het in de gewenste porties

8. geef het de gewenste vorm en snij de bovenkant in.

9. plaats het op de bakplaat en plaats deze in de voorverwarmde oven.

Bakschema:

 

12-15 minuten op 225 oC

25-30 minuten op 195 oC/200 oC

eventueel nog max. 10 minuten op 180 oCwanneer het brood nog niet hol genoeg klinkt.

Na het bakken laten afkoelen!

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.