Er wordt graag een metafoor getrokken met de trekkende vogels naar het zuiden voor wat betreft de teamgeest, de natuurlijke teamgeest van deze trekvogels. Ze wisselen elkaar af en zorgen ervoor dat met de minst mogelijke inspanning de overtocht wordt bereikt. Vandaar nu de vraag: bestaat jouw team uit voldoende trekvogels.
Inderdaad, de overtocht wordt bereikt met een zeer efficiënte toepassing van kracht en energie. Noodzakelijk om deze gigantische tocht te overbruggen. Terecht wordt er met ontzag door team specialisten naar gekeken, of is het misschien onterecht?
Misschien moeten de vogels de overtocht op deze manier doen omdat ze het op een andere manier niet halen? Dat het afwisselen van het voorop vliegen geen doordachte vorm van teamgeest is maar bittere noodzaak? Een vorm van instinctieve overlevingsdrang?
Een andere kijk op deze trektocht, die de zwanen moeten doen omdat ze niet zoals mensen een verwarming kunnen aanzetten in hun nest om zich te beschermen tegen de vrieskou. Willen ze de kou overleven dan moeten ze wel naar warmere oorden trekken.
“Misschien bagatelliseer ik dit”
Evengoed kunnen we er iets van opsteken met betrekking tot de ontwikkeling van een betere teamgeest in het team. Of het gedrag van de zwanen voortkomt uit noodzaak of niet, wij hebben een keuze.
Tenminste dat denken wij. Hebben wij een keuze om al dan niet samen te werken, een team te vormen? Kunnen we vrij beschikken over het al dan niet samenwerken? Ik denk van niet.
Niet samenwerken, geen team vormen is jezelf al snel tekort doen. Dit wordt keer op keer in talloze studies bewezen. Dit behoeft geen betoog. Samenwerken kent meerdere voordelen.
Een belangrijkere vraag is hoe je een goed team vormt. De trekvogels hebben hierin weinig keuze. Het is een eenvoudige onderneming. Gechargeerd komt het erop neer dat je voorop vliegt totdat je op bent of afgelost wordt. Dit zal ongeveer gelijktijdig zijn. Als dank mag je genieten van een lagere luchtweerstand totdat je weer aan de beurt bent om vooraan te vliegen.
Binnen onze ondernemingen hebben we meer complexe uitdagingen. Uitdagingen waar verschillende talenten noodzakelijk zijn voor een succesvol team.
Daarin ligt tevens de uitdaging;
ontdek de talenten van je teamleden!
Met die wetenschap heb je een waardevolle basis om een team de trektocht naar betere oorden efficiënt te laten ondernemen. Er zijn meerdere methodes om de talenten bij de teamleden zichtbaar te krijgen. De methode die ik toepas heeft als voordeel dat ik tevens inzichtelijk hoe de normen en waarden binnen de organisatie worden ervaren. Hoe de bedrijfscultuur wordt beleefd. Welke strategie aspecten de teamleden belangrijk vinden.
Kortom, ik maak inzichtelijk waar de teamleden goed in zijn en hoe ze verwachten dit in te kunnen zetten in hun organisatie. Ze geven een blik in hun eigen excelleer mogelijkheden ten behoeve van de organisatie.
Ik leer het team hier optimaal gebruik van te maken. Geen softe aanpak maar een transparante visie voor alle teamleden waarbij succes voor het hele team voorop staat. Iedereen krijgt de kans om zoveel mogelijk dat te doen waar hij goed in is.
In deze trektocht naar betere oorden hoeft niet iedereen voorop te vliegen. Stel jij bent goed in ‘een oogje in het zeil houden’ en ziet of er gevaren dreigen, dan is dat je taak in het team. Gewoon omdat je daar goed in bent en het team daarvan profiteert.
Wil je weten welke rollen er liggen voor de teamleden om de organisatie aan een efficiënte trektocht te laten beginnen? Vraag dan een oriënterend gesprek aan, wacht niet tot de trekvogels weer in actie komen, want ook hier heeft de organisatie wel degelijk een keuze.
De trektocht van de organisatie kan op ieder moment starten en als u het mij vraagt, beter vandaag dan morgen!