Hoe krijg je het team leidend? Welke resultaten moeten worden gehaald? Hoe verloopt de samenwerking? Door vooraf deze antwoorden te verzamelen voorkom je dat de sfeer omslaat in wantrouwen, want daarmee leg je onbedoeld een foute basis.
Een team (verwant aan het Nederlandse woord toom, een groep gezamenlijk werkende dieren) of ploeg, is een (klein) aantal mensen (een groep), dat bij elkaar is gebracht, om één gemeenschappelijk doel te bereiken en het in grote lijnen eens is over de weg naar dit doel.
Een definitie waarmee goed te leven valt, maar waar schort het dan toch soms aan binnen het team?
Er staat een aanname die wellicht niet helemaal klopt en een vaagheid die voor teamleden anders uitgelegd kan worden.
De aanname dat er één gemeenschappelijk doel is, geeft in de praktijk meermaals reden tot minder teamgeest dan je op het eerste oog zou verwachten. Het gemeenschappelijke doel is dan niet bekend of helder. Daardoor is in dat geval het vormen van een optimaal team praktisch onmogelijk.
In het meest extreme geval bestaat er geen gezond fundament voor een evenwichtige rolverdeling binnen het team waardoor macht de organisatie bepaalt. De baas heerst en regeert, de medewerkers hebben geen invloed. Take it or leave it, een uitspraak die je dan vaker hoort en zo ook wordt toegepast.
Gelukkig voldoen niet veel ondernemingen aan bovenstaande beschrijving. Het gaat er een heel stuk evenwichtiger aan toe. Maar dat neemt niet weg dat er voldoende ruimte is voor verbetering van de fundamenten die nodig zijn om het team te optimaliseren.
Maar hoe pak je dat aan? Eerst wil je natuurlijk weten wat de huidige status is. Ofwel, je bent benieuwd naar de beleving van je team. Hoe ervaren je mensen het gemeenschappelijke doel van de organisatie. Welke verwachtingen leven er, welke perspectieven zien ze en hoe denken zij zich daarvoor in te kunnen zetten.
Wanneer daarover een beeld bestaat, ontstaat de vraag in hoeverre je dit wenst aan te passen. Alles naar je eigen hand zetten als ondernemer is misschien niet het meest verstandige. Het kan bijvoorbeeld dat je team een gezamenlijk idee heeft over bepaalde aspecten die niet meteen stroken met jouw eigen idee.
Kortom, er is hopelijk heel wat werk te verwachten uit deze exercitie. Werk dat je kunt verzetten met het hele team, je staat er vanaf nu zeker niet meer alleen voor.
Weet je overigens wat zo mooi is aan het in kaart brengen van de huidige situatie? De vaagheid met betrekking tot het in grote lijnen eens zijn over de weg naar het gemeenschappelijke doel heb je dan ook meteen in kaart gebracht.
In het volgende blog ga ik verder in op dit begrip en de mogelijkheden die je kunt toepassen om je team helder in beeld te krijgen.
Maar voor het zover is kun je alvast inschrijven voor het webinar wat ik ga geven over deze materie.
RUUD