In hoeverre ken jij jezelf eigenlijk? Je bent geneigd te zeggen dat jij jezelf kent. Maar is dat wel zo? Hoe zit je in elkaar, wat zijn je ingrediënten, waar besta je uit?
“Vergelijk het met oma’s appeltaart, die overheerlijke traktatie.”
Wanneer je oma vraagt het recept op te schrijven wordt het al wat moeilijker;“Tja” , zal ze wellicht zeggen, “Dan neem ik voldoende bloem, dat zeef ik eerst. En met wat extra echte boter en een paar druppeltjes vanille, geeft het een lekkere volle smaak. Als suiker neem ik liefst een helft bruine bastaardsuiker en een helft witte bastaardsuiker, anders moet er meer vanille suiker bij. En de appeltjes, die zijn heel belangrijk. Die ontpit ik, snij er partjes van en die zet ik een nacht in de week. Soms moet er wat meer suiker bij voor een juiste zoete smaak en ook mag je de citroen niet vergeten, maar zeker niet teveel. Nootmuskaat moet ook vers geraspt zijn, dat is heel belangrijk” en zo vertelt oma verder. Geen precieze hoeveelheden enkel in ‘wat extra’ en ‘ongeveer’ in allerhande marges.
Zo goed als oma haar appeltaart recept kent, zo goed kennen wij onszelf vaak ook!
Waarin oma de ontpitte appeltjes in de week zet, staat er niet bij.
Of er rozijnen en krenten bij zitten, evenmin. Ik neem aan van wel. Oma zal de taart bakken tot een smaakvolle traktatie en daar zal ook best wel een keer geen citroen bij zitten of alleen witte suiker.
OK, het is maar een appeltaart. Maar wat als je deze over een paar jaar zelf wilt maken? Ter herinnering aan oma? Dan zou het fijn zijn wanneer je de juiste ingrediënten en juiste hoeveelheden weet.
In de volgende Pic&Blog kijken we naar jouw ingrediënten.