Menu Sluiten

MOOI GEZEGD

 

a team

Mooi gezegd en hoe bereik je dit dan?

Kun je van een groep mensen die moet samenwerken ook nog verlangen dat ze zich onderling vertrouwen? Of is dit enkel bij sommige teams een eis? Zoals de chirurg die zijn verplegend personeel team blindelings vertrouwt.

Misschien heeft het laatste wel minder met vertrouwen te maken dan je zou vermoeden. Heeft het wellicht niet meer te maken met een duidelijke rol verdeling, een volledige procesbeheersing? Of is dit een nuanceverschil waarmee gewoon rekening gehouden wordt? Waarmee je binnen ieder team rekening kunt houden.

Dus toch een groep mensen die samenwerken, die een rolverdeling toepassen om het volledig proces te beheersen. Op basis van de functie die iedereen vervult binnen zijn taken of job bijvoorbeeld. Gebaseerd op vaardigheden.

Zolang alles goed gaat, zoals van tevoren bedacht, gaat het prima met dit soort teams. Maar de meerwaarde van een team bewijst zich nu net wanneer het niet meer helemaal, of zelfs helemaal niet meer volgens het boekje gaat.

Dan komt opeens vertrouwen om de hoek kijken. Dan is het van belang om volledig vertrouwen te kunnen hebben in je andere teamleden en deze in jou. Weten wat je aan elkaar hebt, bij wie je het beste terecht kunt om de verstoring op te vangen of om net dat tandje bij te kunnen zetten waarmee het toch weer goed komt.

Een voorwaarde hiervoor is dat je weet hoe iedereen binnen een team in elkaar zit. Welke talenten ieder heeft. Wat gaat de een makkelijker af dan de ander. Welk karakter vertoont iemand tijdens de momenten als het niet lukt zoals gedacht. Wat kan ik dan van een ander verwachten en zij van mij.

Wanneer je dit soort zaken duidelijk hebt kun je gerust spreken van een fundamenteel vertrouwen. Je kunt bouwen op ieders talenten. Maar hoe krijg je dit duidelijk?

Een goed begin is ieders talenten en gedrag te ontdekken. Dit kan met meerdere testen en interviews. Mijn voorkeur gaat uit naar de Rollen Scan, gebaseerd op de team rollen van Belbin. Hiermee wordt snel duidelijk welke natuurlijke rol je aanneemt binnen een team, ook tijdens stress situaties.

 

MEER WETEN?

RUUD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.